Search

Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη - Μία όχι τόσο «άγνωστη» πάθηση…

Updated: Jun 15, 2020


Η Κοιλιοκάκη, λέξη άγνωστη σε πολλούς, αναφέρεται σε μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση, η οποία προκαλείται από αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, λόγω της γλοιανδίνης, μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, και τη σίκαλη.


Αν και η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου της Κοιλιοκάκης δεν είναι γνωστή, θεωρείται ότι είναι αυτοάνοση νόσος, γιατί ο οργανισμός με το ερέθισμα της γλουτένης, ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται και προκαλούν βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντας τον και επηρεάζοντας έτσι την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που περιέχονται στις τροφές.


Αν και στο παρελθόν η νόσος εθεωρείτο σπανιότερη (1:1000), σήμερα υπολογίζεται ότι 1 στα 100 άτομα στο δυτικό κόσμο πάσχει από Κοιλιοκάκη.


Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ένταξη της γλουτένης στη δίαιτα και περιλαμβάνουν μια πληθώρα εκδηλώσεων, όπως διαταραχές κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα), ανορεξία, ανεπαρκή πρόσληψη βάρους (κυρίως στα μικρά παιδιά), απώλεια βάρους, μετεωρισμό της κοιλιάς και κοιλιακά άλγη, καθυστέρηση της ήβης, χρόνια οστεοπενία, ερπητοειδή δερματίτιδα, διαταραχές της συμπεριφοράς, κνίδωση κ.α. Άλλες φορές τα συμπτώματα μπορεί να είναι λιγότερο ειδικά ή να απουσιάζουν εντελώς και η μόνη ένδειξη να είναι μια αγνώστου αιτιολογίας σιδηροπενική αναιμία και μια αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινασών). Τα μακροχρόνια αποτελέσματα της νόσου, εάν παραμείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση, αποτελούν το αδενοκαρκίνωμα και το λέμφωμα του λεπτού εντέρου.


Οι περισσότεροι άνθρωποι με τη νόσο της Κοιλιοκάκης, παραμένουν αδιάγνωστοι, γιατί συνήθως ή δεν πηγαίνουν ποτέ στο γιατρό ή όταν πηγαίνουν διαγιγνώσκονται λανθασμένα ότι έχουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τα συμπτώματα του οποίου μοιάζουν με αυτά της Κοιλιοκάκης. Για κάθε ασθενή διαγνωσμένο με Κοιλιοκάκη, υπάρχουν άλλοι 50 οι οποίοι παραμένουν αδιάγνωστοι.


Η διάγνωση της νόσου γίνεται αρχικά με την ικανότητα του ιατρού να υποπτευθεί την πιθανότητα ύπαρξης του συνδρόμου και κατόπιν με ανίχνευση στο αίμα ειδικών αντισωμάτων.


Αντιθέτως με τα άλλα σύνδρομα αυτοάνοσων νοσημάτων, όπου φάρμακα με ανοσοκατασταλτική δράση όπως η κορτιζόνη έχουν την ικανότητα να επιφέρουν την ύφεση, η Κοιλιοκάκη δεν ανταποκρίνεται σε αυτά και η δίαιτα εφ’ όρου ζωής χωρίς γλουτένη είναι η μόνη μορφή θεραπείας που υπάρχει και έχει αποτελέσματα.


Σήμερα οι επιστήμονες στη Σουηδία κατάφεραν να αφαιρέσουν τη γλουτένη από το αλεύρι σίτου χωρίς γενετική τροποποίηση. Τώρα, οι άνθρωποι με Κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν προϊόντα από σιταρένιο αλεύρι χωρίς γλουτένη, με ασφάλεια. Επίσης, κατάφεραν να παράξουν καθαρή βρώμη (χωρίς επιμόλυνση γλουτένης), γεγονός που διευρύνει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες διατροφής.


Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και πολύ κατατοπιστικές συνεντεύξεις (στα ελληνικά) Κλινικών Διατροφολόγων Χριστίνα Ανδρέου Νεοπτολέμου και Στάλω Πάπουτσου και του Γαστρεντερολόγου Δρ. Παύλου Αντωνίου, που έγιναν στη Κύπρο το έτος 2017, με τη προσπάθεια ενημέρωσης του Κυπριακού κοινού για την Κοιλιοκάκη.
Συνεντεύξη με την Κλινική Διατροφολόγο Χριστίνα Ανδρέου Νεοπτολέμου και την Παιδογαστρεντερολόγο Δρ. Έλενα Σαββίδου στην τηλεοπτική εκπομπή "Εμείς και ο κόσμος μας", όπου έγινε το 2019:

Τηλεδιάσκεψη από την Κλινική Διατροφολόγο και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κοιλιοκάκης Κύπρου, Χριστίνα Ανδρέου Νεοπτολέμου με τίτλο "Η τροφή μας, το φάρμακο μας", όπου έγινε το 2020:


231 views0 comments